Waarom dit artikel in de Linda zo stom is

Gepubliceerd op 15 maart 2024 om 13:33

Om te beginnen omdat het zo weinig inhoud heeft, dat zelfs mijn goedkope, ongebruikte, twee-laags toiletpapier van de Aldi meer inhoud heeft. Ten tweede omdat de Linda een heerlijk blad is, maar geen wetenschappelijke onderzoeken doet of publiceert.

Dan kun je wel dit soort artikelen plaatsen, maar ik werk in de zorg en publiceer toch ook geen artikelen over welke auto het veiligst of het beste is? En als derde, en dat is misschien wel de belangrijkste, met de titel jagen ze ouders angst aan, en gaan ouders onveilige dingen doen.

Voor ik er verder op inga, hieronder het artikel:

MET JE KLEINTJE SAMEN IN JOUW BED SLAPEN? DAT VERHOOGT DE KANS OP WIEGENDOOD

BINNENLAND | WIL JE WETEN

07-05-2024 | EMMA BREED

 

== “Slapen met een baby is begrijpelijk, maar nog steeds risicovol”, vertelt Mieke Cotterink, expert Kinderveiligheid. Een pasgeboren baby bij je in bed laten slapen, verhoogt de kans op wiegendood aanzienlijk.

Dat bleek al uit een onderzoek in 2004 waarin in 20 Europese landen werd gekeken naar baby’s die bij hun ouders in bed slapen in de eerste vier maanden van hun leven.

WIEGENDOOD

In 2021 werden die resultaten nogmaals bevestigd in een Nederlands onderzoek, wederom bij baby’s die jonger waren dan vier maanden. 26 procent van de wiegendoodbaby’s slaapt in bed bij de ouders. De kans op wiegendood is drie keer kleiner als ouders niet met hun baby in bed slapen.

De verleiding is groot om je kleintje bij je te leggen. Slapeloze nachten zorgen vaak voor oververmoeidheid. Cotterink geeft het volgende advies aan de hand van ‘de vier van veilig slapen’: “Een baby slaapt het veiligst in een eigen bedje of wiegje, dat het eerste half jaar zo dicht mogelijk bij het bed van de ouders staat. Een co-sleeper of aanschuifbedje is ook een veilige maar praktische oplossing om je baby dichtbij te houden.”

DE VIER VAN VEILIG SLAPEN

De overige drie van ‘de vier van veilig slapen’ zijn slapen op de rug, je baby in een slaapzak laten slapen én in een leeg bedje. En dat heeft alles te maken met het voorkomen van ademhalingsproblemen.

Ademhalingsproblemen krijgt een baby als hij of zij te veel ‘in’ het matras of knuffels of dekbed ligt. Een baby kan zichzelf nog niet goed draaien en daarom is het des te belangrijker hoe je een kleintje positioneert. Op de buik of zij kan het gezichtje in het matras of grote knuffels vallen, die de ademhaling belemmert. Wanneer een baby beweeglijker wordt in bed is een slaapzak de veiligste optie om te voorkomen dat hij of zij onder het dekbed belandt. ==

Goed, laten we dit enorm inhoudelijke artikel eens uitpluizen, want wat staat er nu precies.

Te beginnen met de titel, want die klopt. Tot op zekere hoogte! Het verhoogt de kans op wiegendood als het ‘samen slapen’ niet veilig gedaan wordt. Maar als ouders zich van te voren goed inlezen en voorbereidingen treffen, dan is samen slapen niet perse onveilig. Als maar aan de voorwaarden van de ‘Safe-Sleep-Seven’ of aan die van PhD James McKenna die hij in zijn boek “Safe Infant Sleep” of “Veilig Samen Slapen” heeft beschreven wordt voldaan. Voldoe je niet aan die voorbereidende eisen, dán is samen in een bed slapen inderdaad een groter risico. 

In het stukje over 2021 worden de resultaten nogmaals bevestigd zeggen ze.

“26% van de wiegendoodbaby’s slaapt in bed bij de ouders”. Er staat niet “26% van de wiegendoodbaby’s sliep VEILIG in bed bij de ouders”. En daarbij, als 26% van de wiegendoodbaby’s is overleden in bed bij hun ouders, dan wil dat zeggen dat het overgrote deel niet om die reden is overleden. 74% van de wiegendoodbaby’s lag dus niet bij hun ouders in bed maar is helaas ook overleden. Hiermee wil ik die 24% absoluut niet goed praten, want elke baby die overlijd aan wiegendood is er één teveel. Maar door met dit artikel angst te zaaien voor het samen slapen, los je het probleem niet op. Ouders nemen vaak uit pure wanhoop en vermoeidheid uiteindelijk de baby bij hen in bed. Goede voorlichting over hoe het wel kan is dus net zo belangrijk, en misschien wel veel belangrijker.

Want als ouders denken dat samen slapen in bed niet veilig kan,

dan vallen ze uiteindelijk in slaap met hun baby op schoot in een stoel of op een bank. Maar door het valgevaar, de dikke gevulde kussens, losse fleecedekens en andere risicofactoren van het samen slapen op een stoel of bank, zoeken ze het risico juist meer op dan wanneer ze met de juiste voorbereidingen in hun bed zouden liggen.

De overige drie punten van ‘de vier van veilig slapen’ zijn wel goed aan te houden als je veilig samen slaapt met je kind. De beste houding is inderdaad slapend op de rug (naast jou), in een eigen slaapzakje (zonder losse dekens) en in een leeg bed (waar alleen jij naast de baby ligt).

Dus, wederom ‘Linda’, bedankt voor een artikel dat zo kort is dat er geen ruimte is voor een goede discussie.

Ik snap dat jullie je vingers niet wilden branden aan gevaarlijke adviezen, maar dat doen jullie nu juist wel… Want met jullie bereik, en zulke koppen, zullen er meer en meer mensen oververmoeid op een bank of stoel belanden. Omdat ze niet leren hoe het ook anders kan…

Een goede tip om te volgen: @happycosleeper op Instagram, zij leert je alles over veilig samen slapen!