Ik volgde een webinar van een slaaptrainer

Gepubliceerd op 28 april 2024 om 19:15

Sinds ik gestart ben met de ouderschapscursus Liefdevolle Verwachting,

ben ik continue op zoek naar nieuwe informatie. Om ouders te kunnen helpen en eventueel door te kunnen verwijzen, of om ouders te waarschuwen voor desinformatie. Het brengt me hoe dan ook nieuwe inzichten, en dat vind ik fijn.

Het was dus een gratis webinar, en dat is een ‘crowdpleaser’. Het helpt ouders over de drempel om toch maar een kijkje te nemen, zonder dat het geld kost. De wanhoop van ouders met een slecht slapend kind is zo ontzettend groot, dat ze echt bij elk idee hopen dat het helpt. Ik weet dat als geen ander…

Illustratie webinar
Illustratie webinar
Illustratie webinar

In de eerste slides vertelde de trainster,

waarom ze deze training geeft, over haar achtergrond met haar eigen kinderen, en hoe het komt dat zij overal verstand van heeft. Ze liet in de slide zien welke opleidingen ze heeft gedaan (maar niet waar), en waarom je op internet ‘door de bomen het bos niet meer ziet’ (met een plaatje van een bamboestok en stenen). Op de daar op volgende slide gebruikte ze een staafdiagram waar op positieve cijfers te zien zijn (maar het hele staafdiagram werd niet verder verklaart).

Vervolgens kwam er in het webinar aan de orde wat slaaptekort met een mens doet:

Illustratie webinar
Illustratie webinar

De effecten van slaaptekort zijn groot. Heel groot.

In mijn werk als kraamverzorgende zeg ik wel eens tegen ouders dat slaaponthouding een martelmethode is. Zelfs de meest stoere, taaie en getrainde mensen (stel je een beer van een kerel voor) kun je na een paar dagen zonder slaap laten huilen als een klein kind. Dus dat is ontzettend zwaar en vraagt om hulp en ondersteuning. De gevolgen die ze hier noemt in haar slides zijn gewoon waar, en zorgen voor een hoop herkenning en opluchting. ‘Deze vrouw weet wat we doormaken, en zij kan ons helpen’ is de gedachtes in de hoofden van de vermoeide ouders. En nogmaals, geloof me, ik weet wat slaaptekort met een mens doet. Onze jongste sliep anderhalf jaar lang niet tot nauwelijks, dat lees je in het blog ‘hoe het bij mij begon’. 

Illustratie webinar

Het eerste deel van het webinar sloot ze af met een prachtige samenvatting:

1 op de 4 kinderen slaapt niet goed (je bent niet de enige), en dat heeft grote gevolgen voor jullie leven (waar). Met de laatste zin legt ze de schuld in de schoenen van de ouders: 

“Als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg”

Om er vervolgens achteraan te zeggen dat je dat als ouders niet expres doet, want je weet niet hoe het moet. Je hebt er niet voor geleerd, dus je weet niet wat je moet doen. Om te kunnen blijven functioneren met een slecht slapend kind ben je bereid om alles te doen om je kind wel te laten slapen, ook de dingen die volgens haar ‘niet goed zijn’.

Volg daarom de slaaptraining, dan vertel ik je wat je moet doen en komt het allemaal goed.

Illustratie webinar
Illustratie webinar
Illustratie webinar

En daar zit hem de crux. Want wat is nou precies goed, normaal, waar, juist, verstandig, enz.?? En heb je wel echt invloed op de slaap van een kind?? De trainster vind van wel, en dus komt ze eerst met een uitleg over hoe slaap werkt.

‘Tot 4 maanden zijn de grootste ‘boosdoeners’ van de slechte nachten biologische processen in het lijf van je kindje.’

Het circadiaans ritme, slaaphormonen en slaapfasen. In de ouderschapscursus Liefdevolle Verwachting leg ik jullie alles uit over de slaap van baby’s en jonge kinderen, en daarin leg ik ook uit over het circadiaans ritme en ‘slaapdruk’.
Het circadiaans ritme is het ritme in ons lijf dat er voor zorgt dat we op bepaalde tijden wakker worden, goed functioneren, op ons sterkst zijn en weer moe worden. Vroeger, toen we nog moesten jagen en verzamelen leefden de mensen meer volgens dit ritme, omdat dit meer aansluit op de zonsopkomst en zonsondergang.
Slaapdruk, of zoals zij het noemt slaaphormonen en slaapfasen, groeien met het kind mee. Dit heeft te maken met de behoefte aan veel lichamelijk contact en kleine, lichtverteerbare voedingen, omdat die nabijheid nodig is voor een baby om in leven te blijven. Dat is een biologische factor waar we niets aan kunnen veranderen.

Wat niet klopt in dit hele verhaal van haar, is dat we dat vanaf een maand of vier kunnen beïnvloeden.

En dat het vanaf dat moment niet meer nodig is of zou moeten zijn voor een kind om in de nacht wakker te worden. In de ouderschapscursus leg ik jullie uit dat wakker worden in de nacht niet alleen een biologische factor is, maar ook een natuurlijke beschermer tegen wiegendood. En dat we als we aan de behoefte om wakker te worden gaan lopen rommelen door je kind te leren slapen op tijden dat het ons uit komt, er grote negatieve gevolgen zijn op de lange termijn.
Je kindje moet leren dat slapen fijn en veilig is. En wanneer je je kind dat hebt aangeleerd, dan zijn de effecten daarvan op de lange termijn ook ontzettend groot. Maar dan op een positieve manier. Dit heeft invloed op hoe je kind slaapt op de langere termijn, op hoe je kind aan jou gehecht is, op hoe je kind naar zichzelf kijkt en hoe je kind sociaal in het leven staat.

Oké, even samenvatten wat ik nu van dit gratis webinar vond:

Afgezien van het feit dat ze dit kleine stukje over het circadiaans ritme en slaapdruk half goed had, hing het verder aan elkaar van de ouderwetse opvattingen uit de tijd van James Watson. Ze heeft het over negatieve slaapassociaties (handelingen, gewoontes of voorwerpen die je kind nodig heeft om mee te moeten slapen), dat je bereid moet zijn om je kind van van je te scheiden in de nacht, en dat alles voor de kleine investering van €347,-. Oh, en als je snel beslist dan kun je voor €247,- al terecht. Daar herinnert ze je vriendelijk nog vijf dagen aan per mail.

Maar Lin, hoe zit het dan wel met slaap?

“Ons kind wil niet alleen slapen, wordt 100x wakker op een nacht en wil dan alleen maar bij ons, of hij is altijd heel vroeg wakker en wil dan niet meer slapen. Hoe maken we dit beter?” Voor je grijpt naar dit soort dure en barbaarse slaaptrainingen vraag ik je het volgende:
1) Waar slaap jij?
2) Slaap je samen met je partner?
3) Stel je voor dat jij stress of angst zou hebben, kun jij dan slapen?
4) Wat doe je als je stress en angst hebt, of als je niet kan slapen?

Als jij op al deze vragen een antwoord geeft wat je kind niet in zijn eentje kan doen, zoals bijvoorbeeld:

1) Naast mijn partner,
2) Ja,
3) Nee,
4) Even uit bed voor een slokje water of een knuffel van mijn partner vragen
Dan is het toch eigenlijk ondenkbaar dat een baby of kind met een nog ontwikkelend brein dit wel zou kunnen?? Dat kunnen ze namelijk niet. Echt niet. Het is geen aangeleerd gedrag, het is geen manipulatie, het is geen verwennerij, het is niet fout om je kind te ondersteunen met hun slaap in de nacht. Dat duurt geen vijf jaar, dat duurt niet tot ze op de middelbare zitten, dat is echt voorbij voor je het weet. Maar dan moet je je er niet tegen verzetten.

Kijk eens wat er gebeurd als je een paar nachten veilig(!) naast je kind gaat slapen. Hoe slapen ze dan? Beter? Dieper? Langer? Wat voel je erbij? Valt het je mee, of tegen? Wat is de weerstand die je voelt, en waarom voel je die? Omdat je denkt dat het ‘niet hoort?’ Omdat je denkt dat het ‘anders moet’? 

Uiteindelijk moet je natuurlijk doen wat goed voor jullie voelt. En als dat een slaaptraining is dan ga ik je niet tegenhouden, en ik ga je ook niet veroordelen om die keuze. Ik wil alleen dat je over 10 jaar om kunt kijken naar deze periode, en er niet van baalt dat je bepaalde keuzes hebt gemaakt. En hoewel de ‘main-stream-media’ nog steeds ouderwetse ideeën en opvattingen ondersteund wil ik dat je weet dat het ook anders kan. Liefdevol en met respect voor de ontwikkeling van je kindje. Datgene wat jij hen ook wil leren, liefde en respect voor hun mening en behoeftes…

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.