Naast kraamverzorgende en cursusleidster Liefdevolle Verwachting, ben ik ook draagconsulent. Draagconsulent? Wat is dat? Een draagconsulent is iemand die geleerd heeft hoe je veilig een draagzak, draagdoek of draagsysteem kunt gebruiken, en die geleerd heeft hoe je dat aan ouders kunt leren. Cruciaal om contact mee te hebben, als jij veilig je kindje wil kunnen dragen.
Maar als ik advies vraag in de Prenatal, dan is dat toch ook voldoende?
Nee. Echt, helaas, NEE. Er zal misschien een verkoopster zijn die zelf haar kindje gedragen heeft, of die een ‘training’ heeft gehad van de fabrikant van een draagsysteem. Maar het grootste gedeelte van de verkoopsters in welke babyzaak dan ook is ‘gewoon’ verkoopster, en geen draagconsulent. Het gevolg daarvan is dat de dames in de Babydump/Prenatal/Babypark of weet ik veel waar jou wel een draagzak mogen verkopen, maar totaal geen verstand hebben van waar ze op moeten letten…
En de gevolgen daarvan zijn weer, dat jij een onveilige drager koopt, of een veilige drager niet goed gebruikt.
En heel eerlijk, daar kan je kindje dood aan gaan. Zo hard is het nou eenmaal. Waarom zijn dan niet alle verkopers van draagsystemen of draagdoeken ook draagconsulent? Omdat dat niet verplicht is. Omdat je ook nog steeds babynestjes kunt kopen waar je kind in kan stikken, en omdat we met zijn allen roepen dat ‘samen slapen’ doodzonde nummer 1 is, terwijl er geen veilig alternatief geboden wordt aan informatie voor ouders die van vermoeidheid niet meer weten wat ze moeten doen.
Heel leuk dit allemaal, maar waar koop ik dan wel een goede drager?
Een goede drager kun je op heel veel plekken kopen, maar je kunt de, voor jou juiste drager, alleen kopen als je goed weet waar je op moet letten. En daarvoor heb je een consult nodig van een draagconsulent. En nee, dat hoeft niet bij mij. Ik probeer mezelf of het pasconsult hier niet te verkopen. Ik probeer jou alleen te overtuigen dat je niet blind een drager of draagsysteem moet kopen via internet of via een babyzaak
Waar moet ik op letten?
1) Zorg dat de drager voor jou comfortabel zit. De juiste banden, goed af te stellen op jouw maat en lichaamsbouw, waardoor jij ergonomisch kunt dragen.
2) Zorg dat de drager goed past bij jouw kindje. Je kindje moet van knie tot knie ondersteund zijn met de knietjes iets hoger dan de billen (M-houding), het ruggetje moet in het begin een beetje bol zijn met het hoofdje mooi rechtop tegen je aan. De nek moet goed ondersteund kunnen worden en je kindje mag er maar tot de onderkant van het oorlelletje in zitten. NIET DIEPER dan dat! Je wilt een vrije ademhaling kunnen garanderen, en dat kan niet als je kind te diep in de drager zit.
Als je deze twee belangrijkste punten ziet, dan begrijp je misschien al dat je niet ‘zomaar’ een drager aan kunt schaffen,
of over kunt nemen van je buurvrouw/tante/nichtje/zus. Het is heel persoonlijk. De drager die jou als gegoten zit, vind je partner waarschijnlijk niet lekker zitten. De drager die de favoriet is van je partner, is voor jou te groot/breed/zwaar. Het is eigenlijk heel simpel; jij draagt zijn kleding waarschijnlijk ook niet. Of hij de jouwe 🤪. Een nieuwe broek koop je ook niet online als je niet zeker weet of hij jou lekker zit. Dan koop je hem om hem thuis te passen, en als hij niet lekker zit stuur je hem terug.
Maar uit de praktijk blijkt dat mensen wel een drager online (of tweedehands) kopen, maar hem niet terugsturen als het niet lekker zit. Terwijl je daarmee wel de veiligheid van je kind onbedoeld in gevaar brengt. En uiteindelijk beland die drager dan onderin de kast, en het kind gaat toch maar in de wagen. Ik vind dat zo zonde!
Dus, zet op je wensenlijstje ‘een draagconsult van een draagconsulent’.
Dat mag bij mij, of bij één van mijn vele collega’s. Geloof me, daar krijg je echt geen spijt van! Ik heb in het bestelformulier ook de mogelijkheid voor een cadeaubon toegevoegd. Zet in de het opmerkingenvak welk bedrag erop moet staan, en ik stuur hem naar je op via de post of als printable. Supercool!!