Is kraamzorg verplicht?

Gepubliceerd op 26 september 2024 om 08:27

Op de doodsimpele vraag: ‘Moet je verplicht kraamzorg afnemen als je kindje is geboren?’

Is het eveneens doodsimpele antwoord: ‘nee, dat is het niet.’ Kraamzorg is een dienst/service, die grotendeels vergoed wordt vanuit je basis zorgverzekering. Kraamzorg is uniek in Nederland, en vind je eigenlijk nergens anders in de wereld in deze vorm.

Kraamzorg heeft een hele boel voordelen.

Zo kun je al je in die eerste acht dagen al je vragen stellen, heb je hulp bij de licht huishoudelijke taken en worden zowel moeder als kind goed in de gaten gehouden qua gezondheid en herstel. De kraamverzorgster kijkt onder andere of de moeder goed hersteld van de bevalling en geen infecties oploopt tijdens het herstellen van de bevalling. Bij de pasgeboren baby kijkt ze of het kleine lijfje goed opstart in deze nieuwe wereld. Drinkt de baby goed, heeft hij/zij voldoende plasluiers, hoe is de ademhaling, de kleur van de baby, het gedrag, slaapt de baby niet teveel, valt de baby niet teveel af. Ook neemt ze de tijd om de rest van het gezin te laten wennen aan de baby, en geeft ze heel veel tips over de verzorging van jullie kindje.
De verloskundige vind het heel fijn om van de kraamverzorgende te horen hoe je controles zijn, en hoe het met moeder en kind gaat als zij er niet is. In die eerste dagen kan er heel veel mis gaan, wat je met de zorg van een kraamverzorgster had kunnen voorkomen. Verder assisteert de kraamverzorgster bij de (thuis)bevalling. Vooral dit laatste is voor de verloskundige van groot belang.

Maargoed, ik kan ook de voordelen van het hebben van een rijbewijs op gaan zitten sommen hier, maar als jij liever wil fietsen de rest van je leven dan boeit dat je ook niet 😉😂.

Dus wat als je geen kraamzorg wil??

Dan is het eigenlijk heel simpel, het hoeft niet. Heb jij een groot sociaal netwerk en genoeg mantelzorg die je kunnen helpen? Dan is kraamzorg voor de huishoudelijke ondersteuning niet echt nodig. De verloskundige kan in geval van nood ook je controles doen, of je houd zelf je temperatuur en je polsslag in de gaten. Overleg het wel altijd met je verloskundige, want zij moeten wel weten dat je geen kraamzorg in wil aanvragen. Vooral vanwege de bevalling, waar de verloskundige graag een goed getrainde en geschoolde professional naast zich wil hebben staan. Dit kan niet opgevangen worden door je liefste tante Nel of buurvrouw Hetty. Er zijn kraamzorgbureau’s of zelfstandig kraamverzorgenden die met je mee willen denken en bijvoorbeeld alleen ‘partus-assistentie’ willen leveren.

Er is ook een tussenweg, dat is minimale zorg

Vanuit de verzekering heb je na de bevalling recht op minimaal 24 uur kraamzorg. Als dit afneemt komt er drie uur per dag iemand bij je thuis voor de controles, om vragen te beantwoorden en om bijvoorbeeld een voeding mee te kijken. Huishoudelijke taken zitten niet in deze zorg, daarvoor dragen jullie zelf zorg. Verder zijn jullie veel alleen met de baby om zelf je routine te vinden en op je eigen tempo op te starten.

 

Nieuw bij Babywaard: minimale zorg, in het pakket ‘kraambegeleiding’. 

Wat zit er in dit pakket:

  • De cursus Liefdevolle Verwachting privé. Twee keer 2,5 uur informatie over wat jullie ná de bevalling te wachten staat. Hoe werkt het lijfje van je baby, waar heeft hij/zij behoefte aan, waarom huilt je baby, hoeveel slaapt je baby, wanneer moet je voeden. Enz enz. 
    De kosten zitten bij de zorg in, dus je hoeft deze niet apart te betalen (ik gebruik een aantal van de minimale 24 uur kraamzorg van te voren om jullie deze cursus te geven). Ik kan jullie nergens toe verplichten, maar ik lever alleen minimale zorg als jullie deze basiscursus gevolgd hebben.
  • Een extra cursusmodule waarin ik jullie uitleg hoe je een bedje moet opmaken, een kruik maakt en de baby aan en uitkleed en een luier verschoont. Zo heb je al een goede basis voor de eerste dagen na de bevalling. Ook krijg je een uitgebreide uitleg over draagdoeken en ergonomische dragers.
  • Partusassistentie indien nodig. Als je thuis of in het ziekenhuis wil bevallen zonder medische indicatie of zonder een verzoek om pijnstilling, dan assisteer ik de verloskundige bij de bevalling.
  • Minimale zorg (2 à 3 uur per dag) tijdens je kraamweek. Ik kom van maandag tot vrijdag iedere dag maximaal drie uur langs om te horen hoe het met jullie is. Ik doe lichamelijke checks bij moeder en kind, beantwoord al jullie vragen, kijk eventueel een voeding van de kleine mee, en geef tips en adviezen voor de komende nacht.
    In het weekend lever ik alleen zorg als zaterdag en/of zondag op dag 1 t/m 5 vallen (tenzij jullie dit niet willen/nodig vinden). Vallen
     zaterdag en/of zondag op dag 6 t/m 8, dan ben ik uiteraard wel telefonisch bereikbaar, maar kom ik in principe niet bij jullie langs. Die uren kunnen we eventueel wel verplaatsen naar dag 9 en 10 voor aanvullende vragen.
  • Telefonische bereikbaarheid van 8.00 tot 22.00 uur voor al jullie vragen buiten mijn bezoek aan jullie om.

Wat zit er niet in het pakket:

  • Alle huishoudelijke taken. Ook het schoonmaken van het toilet en de badkamer zit er niet bij, het verschonen van het bed en het bijhouden van de was ook niet.
  • Avondmaaltijden. Indien er tijd over is kan ik de avondmaaltijd voor jullie verzorgen, maar dit is niet standaard.
  • Uitgebreide fruitplateau’s met frutsels en versiersels.

Vragen en antwoorden:

Zijn er extra kosten voor dit pakket?
Nee, dit pakket kost niets extra’s, na de bevalling start de kraamweek en aan het eind van de week declareer ik ongeveer tussen de 24 en 32 uur zorg. Je betaald alleen de verplichte
€5,10 eigen bijdrage per afgenomen kraamzorg-uur (24 uur is €122,40 en 32 uur is €163,20), tenzij je aanvullende verzekering deze bijdrage ook vergoed. In dat geval kost dit pakket je niets extra’s. (Ter vergelijking: een ‘gewone’ kraamweek van 49 uur kost €249,90 eigen bijdrage). 7 van de minimale 24 uur gebruik ik voor de cursus tijdens de zwangerschap, 17 uur na de bevalling (gemiddeld 2 uur kraamzorg per dag)

Voor wie is dit pakket geschikt?
Het pakket ‘kraambegeleiding’ is uitermate geschikt als je: geen zin hebt in een kraamverzorgende die de hele dag bij je in huis is, als je genoeg mantelzorg hebt om jullie te kunnen helpen na de geboorte van de baby, als je klein behuisd bent waardoor er voor een kraamverzorgster niet veel te doen is, als je wel een zelfstandig kraamverzorgende wil maar niemand hebt gevonden met een plekje vrij in de planning.

Wat als je na de geboorte toch meer zorg nodig hebt?
We kunnen na de geboorte altijd extra uren bij-indiceren als dat toch nodig blijkt. Bijvoorbeeld omdat moeder of kind niet goed hersteld na de bevalling. Of als de mantelzorg compleet wegvalt na de bevalling terwijl je daar wel afhankelijk van bent. Ik kan alleen geen volledige zorg van mij garanderen, omdat ik meerdere gezinnen van zorg moet voorzien. Wel heb ik meerdere collega’s die ook in kunnen springen indien nodig.