Wat kun je verwachten

De meeste mensen denken: “heb je dan een week zo’n vrouw in huis?”

Een week een kraamverzorgster in huis. Dat is geheid een reden tot conversatie.

‘Heb je dan een week zo’n vrouw in huis!? Wil je dat wel? Ik zou er niet aan moeten denken hoor, zo’n wildvreemde die alles van je overneemt en overal aan zit.’

Geen vreemde meer…

Inderdaad, het is nogal wat. Maar het grote verschil tussen mij (zelfstandig kraamverzorgende) en een kraamverzorgende van een organisatie, is dat ik al bij jullie kom kennismaken in de eerste helft van de zwangerschap. Zo kunnen jullie even rustig voelen of er een klik is, en komt er niet tijdens of na de bevalling ‘een wildvreemde in je huis’.

Zorg op maat op basis van jouw wensen

Rond de 34e week van de zwangerschap kom ik nog een keer langs voor een intakegesprek. Dan bekijken we samen aan de hand van een lijst of alles in huis is voor de naderende bevalling en kraamweek. Ook bespreken we of je thuis of in het ziekenhuis wilt bevallen, en wil je borst- of flesvoeding geven (of misschien weet je dat nog niet, dat kan uiteraard ook). We indiceren tijdens dit gesprek ook voor het eerst het aantal uren kraamzorg waar je recht op hebt (49 uur bij borstvoeding of 45 uur bij flesvoeding), en spreken af hoe jullie contact opnemen als de bevalling begint. Indien je thuis gaat bevallen, kom ik ook tijdens de bevalling ondersteuning bieden. Dan kom ik jullie coachen bij het opvangen van de weeën, zorg ik samen met de verloskundige dat alles klaar staat voor de geboorte en ondersteun de verloskundige bij haar handelingen als het echt zover is.

De kraamweek zelf

Na de bevalling begint de kraamweek dan echt. We indiceren nogmaals hoeveel uur kraamzorg er gegeven kan worden. Heb je tijdens de intake flesvoeding aangegeven, en kies je nu toch voor de borst? Dan indiceren we in overleg met de verloskundige extra uren bij. De werkzaamheden die ik voor jullie doe gaan allemaal in overleg. Ik ben een week in huis om jullie te helpen (niet om de boel over te nemen), en de voornaamste taken zijn daarbij de controles en zorg voor moeder en kind. Verder geef ik instructies voor de verzorging van de baby, en daarnaast neem ik indien gewenst enkele huishoudelijke taken van jullie over. Bij de huishoudelijke taken kun je denken aan o.a. de was, het sanitair, stofzuigen enz. Verder zorg ik ervoor dat jullie goed en gevarieerd eten, genoeg rusten en uiteraard genieten van jullie baby. Zodat jullie na de kraamweek vol vertrouwen en uitgerust de verzorging zelf aankunnen. Mocht het door omstandigheden allemaal niet zo soepel lopen als gewenst, dan kan er tijdens de kraamweek nogmaals, in overleg met de verloskundige, bij geïndiceerd worden.

Helaas gaat het met een zwangerschap wel eens mis. Vanuit de meeste verzekeringen heb je recht op zorg als alles anders loopt dan je had gehoopt.