Babywaard Kraamzorg en Borstvoeding

Babywaard Kraamzorg vindt het erg belangrijk dat jullie als ouders op grond van de juiste informatie en professionele zorg, keuzes kunnen maken voor de toekomst van jullie kindje. Wat mag je op gebied van de zorg rondom de voeding van jullie kindje van Babywaard Kraamzorg verwachten?

1. Tijdens de zwangerschap begint ook de voorbereiding op de voeding van jullie kindje. Babywaard geeft informatie over de verschillen tussen borstvoeding en flesvoeding. Zo kun je samen met je partner een keuze maken. Maak ook gebruik van de informatie van de borstvoedingsorganisaties. Hiervoor kunnen jullie bijvoorbeeld kijken op http://www.borstvoeding.nl/
Tevens zijn er verschillende cursussen die uitgebreid uitleg geven over borstvoeding, deze van https://mamamelk.nu/voorlichting/ is een hele goede.
Mocht jullie keuze uitgaan naar flesvoeding, dan kun je op https://www.voedingscentrum.nl alles vinden over flesvoeding.

2. Direct na de geboorte ligt uw baby lekker bloot tegen je aan. We zorgen voor rust, zodat jullie samen alle tijd hebben om te genieten van dat bijzondere eerste uur met elkaar. Ook als de keuze niet is gevallen op borstvoeding dan is huid op huid contact van groot belang voor jullie en de baby.

3. De pasgeboren baby voelt je warme huid en gaat vaak al tijdens het eerste contact op zoek naar de borst. Als je de baby ongestoord zijn gang gaat, zal er een grote kans zijn dat hij de borst zelf vindt en meteen goed kan drinken. Die eerste kleine slokjes zijn van groot belang. Wij noemen dit ook wel “het gouden uur”.
Als je de baby binnen één uur na de bevalling aanlegt, slaat hij dit op in zijn hersenen. Zo weet hij de volgende keer vaak goed hoe hij weer aan de borst moet drinken.
Daarnaast heeft snel en frequent aanleggen nog meer voordelen:
– de baby krijgt direct het colostrum ( eerste borstvoeding) binnen. Dit colostrum bevat veel antistoffen en heeft een laxerende werking waardoor je baby snel zijn eerste ontlasting (ook wel meconium genoemd) kwijtraakt. Met als voordeel dat hij minder kans heeft om geel te worden.
– De baarmoeder zal door het drinken aan de borst goed kunnen samen trekken waardoor bloedverlies beperkt blijft en je minder kans op infectie hebt.

4. De baby mag dag en nacht bij jullie blijven en Babywaard Kraamzorg geeft uitleg en ondersteuning, zodat jullie allemaal kunnen wennen aan het drinken aan de borst. Praktisch alle vrouwen kunnen in de loop van de tijd meer dan genoeg moedermelk produceren. Toch is iedere vrouw anders en gaat het misschien anders dan je in je omgeving hebt gehoord. Babywaard zal per situatie jullie voorzien van goede en eerlijke adviezen. Babywaard Kraamzorg hanteert de richtlijnen van veilig slapen, deze zijn te vinden op www.veiligheid.nl

5. De baby mag drinken naar behoefte en dat is de eerste weken heel vaak. Meestal 10-12 keer per dag. De baby is er nog niet klaar voor om hele lange blokken te slapen. Nachtvoedingen horen er echt bij de eerste weken. Babywaard Kraamzorg zorgt ervoor dat jullie tussendoor voldoende kunnen rusten.

6. Bijvoeding is haast nooit nodig als jullie baby gezond en voldragen is en daarbij effectief drinkt. Colostrum en borstvoeding bevat heel veel gezonde vetten en voedingstoffen voor een gezonde groei en ontwikkeling van de baby. Daarnaast heeft de baby voldoende reserves aan vocht en vetten voor de eerste 24-48 uur. Samen met jullie als ouders en met de verloskundige houden we goed in de gaten of alles goed gaat met de baby. Zo nodig zullen we jullie informeren als bijvoeding noodzakelijk mocht zijn.

7. Babywaard Kraamzorg legt uit welke houdingen prettig zijn om te voeden en hoe de baby goed aan de borst drinkt. Pijn hoort er niet bij. Wel moeten je borsten de eerste dagen even wennen en dat kan gevoelig zijn. Goed aanleggen voorkomt een hoop ongemakken. Babywaard zorgt ervoor dat je in de loop van de kraamweek helemaal zelfstandig en zonder grote problemen je baby kan voeden. En dat je weet waarop je moet letten als de baby aan de borst gaat of ligt.

8. Soms heeft een baby bijzondere zorg nodig en kunnen jullie tijdelijk niet bij elkaar zijn en/of de baby is nog niet in staat om goed te drinken. Soms wordt de zorg tijdelijk van ons overgenomen door het moeder en kind centrum/ziekenhuis. Ook daar is goede hulp rondom de borstvoeding aanwezig. Babywaard Kraamzorg staat in goede contacten met hen. Bij jullie thuiskomst zal Babywaard indien nodig contact met hen opnemen voor aanvullingen op de overdracht die jullie mee naar huis krijgen.
Babywaard Kraamzorg beschikt over allerlei borstvoedingshulpmiddelen. Indien nodig kan er altijd een lactatiekundige geconsulteerd worden. Babywaard heeft goede contacten met lactatiekundigen uit de regio.

9. Jonge baby’s kunnen in de war raken door een fopspeen. Ze drinken dan niet zo goed meer aan de borst. Het kan ook zijn dat ze minder vaak borstvoeding krijgen omdat ze voedingen missen of te moe zijn om te drinken. Babywaard Kraamzorg adviseert daarom om in het begin liever geen fopspeen en ook nog geen fles te geven. Indien de baby toch bijvoeding nodig heeft doen we dit doormiddel van een slangetje aan de borst of doormiddel van vinger- voeden.

10. Na afloop van de kraamtijd kun je voor begeleiding bij borstvoeding terecht bij het consultatiebureau en of de lactatiekundige. Babywaard Kraamzorg geeft jullie ook informatie over borstvoedingsorganisaties. Daar zijn vrouwen actief die zelf hun kinderen gevoed hebben en na een extra training allerlei vragen kunnen beantwoorden. Deze hulp is gratis, je vindt ze op www.borstvoeding.nl

11.Na een tijdje is borstvoeding geven voor de meeste vrouwen makkelijk en plezierig. Babywaard Kraamzorg raadt je aan om de eerste zes maanden alleen moedermelk te geven. Daarna heeft de baby ook ander voedsel nodig. Je kunt borstvoeding blijven geven zo lang jij en de baby prettig vinden.